کانال کشی و کانال سازی

در سیستم های تهویه مطبوع، انتقال سرما و گرما توسط هوا و کانال انجام می پذیرد. فارغ از نوع ساختمان، کانال کشی و کانال سازی برای توزیع و انتقال هوا در سیستم تهویه به کار می رود. عملیاتی که در دستگاه تهویه صورت می گیرد به کمک کانال کشی قابل انجام است، به این صورت که هوایی که با دستگاه گرم یا سرد شده است  از طریق کانال رفت وارد محیط شده و سپس از طریق کانال برگشت به دستگاه وارد می شود تا دوباره توسط دستگاه گرم یا سرد شود. گردش هوا توسط فن دستگاه انجام می گیرد.

کانال کشی و کانال سازی برای توزیع و انتقال هوا

شکل 1. کانال کشی و کانال سازی برای توزیع و انتقال هوا

کانال کشی در ساختمان با استفاده از انواع مختلفی از کانال فلکسیبل انجام می گیرد. کانال فلکسیبل که در کانال کشی ساختمان مورد استفاده است می تواند به صورت های متفاوت مثلا با سطح مقطع گرد و یا مستطیل باشد که هر کدام از این شکل ها ویژگی و مزیت خود را به همراه دارند. کانال سازی یک حرفه است که به تولید کانال و دریچه هایی برای تهویه مطبوع هوا دست زده تا از این طریق آلودگی ها نیز به بیرون راه یابند.

کانال کشی صنعتی و کانال کشی ساختمان

کانال کشی در فضاها، مکان ها و ساختمان های مختلف بسته به نوع کاربری دارای اشکال متفاوتی می باشد. تهویه هوا دارای دو نوع می باشد.

  • تهویه مطبوع
  • تهویه صنعتی

در تهویه مطبوع بیشتر کار برای محیط های مسکونی و اداری و فراهم آوردن آسایش انجام می پذیرد. اما تهویه صنعتی برای محیط های صنعتی ورقیق کردن هوای آلوده و خارج کردن آلودگی ها به کار می رود. در محیط های صنعتی علاوه بر تهویه مطبوع باید تهویه صنعتی نیز انجام پذیرد بنابراین در بحث کانال کشی صنعتی باید سلامت کارکنان محیط و آسایش آن ها مورد نظر مهندس طراح قرار بگیرد تا آلودگی های محیطی از کارکنان دور شوند.  طبق موارد ذکر شده، طراحی کانال کشی صنعتی پیچیدگی های خود را به همراه دارد و ابزار و محاسبات بالایی را می طلبد. برای انجام امر کانال کشی صنعتی و ساختمانی در سیستم تهویه باید بر اساس دستورالعمل های مرتبط با افت فشار، سرعت و … عمل کرد.

انواع کانال

انواع کانال

شکل 2. انواع کانال

 

در سیستم های تهویه از کانال های متفاوتی استفاده می شود که هر کدام بسته به ویژگی های خود در مکان خاصی به کار می روند. در این قسمت تفاوت کانال ها را بر اساس جنس، شکل ظاهری و مقطع مورد بررسی قرار می دهیم:

انواع کانال براساس جنس

کانال گالوانیزه: این نوع کانال به دلیل قیمت مناسب و دسترسی خوب خود در طیف وسیعی از کانال کشی ها مورد استفاده قرار می گیرد. ورق گالوانیزه که در این نوع به کار می رود دارای ضخامت های متفاوت می باشد. یکی از معایب این نوع کانال ها این است که بعد از انجام عملیات کانال کشی باید عایق شوند.

کانال فلکسیبل: این نوع کانال عاری از معایب ذکر شده در کانال گالوانیزه می باشد به همین دلیل مورد استفاده فراوان قرار گرفته است. از ویژگی های این کانال می توان به انعطاف پذیری و قابلیت ارتجاع بالای این نوع کانال اشاره نمود. همچنین این نوع کانال از پیش عایق شده است  و این مزیتی نسبت به کانال گالوانیزه محسوب می شود. کانال اسپیرال نیز نوعی کانال فلکسیبل است که برای کانال کشی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد اما باید دقت نمود که کانال اسپیرال تنها در نوع دایره ای یافت می شود.

کانال پیش عایق: از مزایای این عایق می توان به کاهش مراحل اجرایی و دارا بودن عایق اشاره نمود. کانال فنولیک، پلی اورتان و الاستومری برخی از کانال های پیش عایق می باشند.

انواع کانال کولر از نظر شکل ظاهری

گرد یا مدور: کانال های گرد به دلیل شکل ظاهری آن ها که فاقد گوشه هستند، اصطکاک کمتری را ایجاد می کنند و راندمان بهتری دارند در نتیجه مقرون به صرفه تر می باشند. اما عیب این کانال ها این است که اجرا و راه اندازی آن ها دشوارتر می باشد. این کانال ها مناسب برای مکان هایی با فضای بزرگ هستند.

چهار گوش: این نوع کانال ها مناسب برای فضاهای کوچکی هستند که برای عبور کانال ها از یکدیگر دچار کمبود فضا می باشند.

انواع کانال از نظر سطح مقطع

انواع کانال از نظر سطح مقطع مانند انواع کانال از نظر ظاهر به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. گرد یا مدور
  2. چهار گوش

که هر کدام از این انواع مزایا و ویژگی های خود را دارند که به برخی از آن ها اشاره می کنیم. از مزایای کانال مدور می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش صدا
  • ظاهری زیبا و محکم
  • سرعت خوب در انتقال هوا
  • افت فشار پایین
  • دارای وزن و حجم کم

 

از مزایای کانال چهار گوش می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سرعت بالا
  • طراحی سریع و آسان
  • قیمت ارزان و پایین نسبت به دیگر مدل ها

مراحل اجرای کانال کشی

مراحل اجرای کانال کشی ساختمان

شکل 3. مراحل اجرای کانال کشی ساختمان

 

در یک تقسیم بندی کلی مراحل اجرای کانال کشی ساختمان به صورت زیر می باشد:

توجه به طراحی و نوع و کاربرد ساختمان: در این زمینه لازم است به نقشه ساختمان توجه شود و معماری آن را در نظر گرفت. در کانال کشی باید بهترین موقعیت برای نصب کانال ها و دریچه ها در نظر گرفته شود. باید فضاهایی که امکان ایجاد دریچه یا نصب کانال وجود ندارد نیز در نظر شوند.

بررسی سرعت جریان باد: کولرها دارای درجه سرعت و همچنین دارای سرعت های باد متفاوت می باشند. ساختمان های بزرگتر به باد بیشتری نیاز دارند. در این مرحله از امر کانال کشی باید به سرعت باد دقت شود. هر چه سرعت باد بیشتر باید به عایق کاری و کانال کشی نیز بیشتر توجه نمود.

تهیه متریال مناسب کانال: وظیفه کانال انتقال هوای تهویه شده و مطبوع به درون ساختمان می باشد. بنابراین جنس این کانال ها بسیار مهم می باشد. اگر جنس کانال ساختمان مرغوب نباشد ممکن است در گذر زمان آسیب ببیند یا سوراخ شود و امر انتقال هوا به درستی ورت نگیرد. در نتیجه راندمان کولرپایین آمده و مجبور به استفاده بیشتری از کولر خواهید بود. ورق های گالوانیزه در این زمینه دوام زیادی دارند. همچنین ضخامت ورق کانال نیز مهم است که بهتر است از یک ورق ضخیم استفاده شود.

عایق کاری کانال در هنگام کانال کشی: همانطور که گفتیم عایق کاری باعث می شود که از خارج شدن هوا به بیرون جلوگیری شود و در مصرف انرژی صرفه جویی شود.

اجزای سیستم کانال کشی

 

اجزای سیستم کانال کشی

شکل 4. اجزای سیستم کانال کشی

سیستم کانال کشی از اجزای زیر تشکیل شده است:

زانویی ها: زانویی ها در کانال ساختمان نقش تغییر جهت هوا را به عهده دارند تا تغییر جهت به آهستگی انجام شود و کارایی کانال را بالا ببرد. زانویی ها دارای دو نوع می باشند:

  • زانویی گرد: زانویی ها دارای شعاع های متفاوت می باشند. بسته به شعاع این نوع زانویی ها تغییر جهت و حرکت ملایم هوا به تدریج انجام می گیرد.
  • زانویی قائم: در این زانویی برای ایجاد تغییر جهت آهسته از تیغه های تغییر جهت استفاده می شود. تیغه های تغییر جهت نیز دارای دو نوع می باشند: تیغه های تک جداره که دارای کمتری افت دینامیکی می باشند و نوع دیگر تیغه های دو جداره هستند که به دلیل ویژگی دو جداره بودن آن ها، قیمت کانال صنعتی را بالا می برند.

 

تبدیل: انواع تبدیل با سایزهای متفاوت موجود است که به جهت تغییر سایز کانال استفاده می شوند.

 

انشعابات: انشعابات در دو نوع طراحی می شوند.

  • زاویه ای
  • دارای منحنی ملایم

انشعابات معمولا به شکل S طراحی می شوند تا به جهت طولانی بودن، افت کمتر هوا را ایجاد کنند.

عایق کاری در کانال کشی

در کانال کشی باید استانداردها را رعایت نمود تا حداکثر بازدهی را بتوان از کانال بدست آورد. یکی از این استانداردها عایق کاری کانال می باشد. عایق کاری فرآیندی در اجرای کانال کشی ساختمان است که شامل نصب دریچه ها، اتصال کانال ها به یکدیگر و موارد دیگر می باشد.  عملکرد بهینه کولر که ایجاد هوای خنک در فضای مورد نظر می باشد به امر عایق کاری وابسته است. برای مثال اگر هوای خنک از کانالی که عایق کاری نشده باشد عبور کند، مقداری از آن به بیرون نشت پیدا می کند واگر شما کولر راسرویس کرده باشید باز هم این مشکل رفع نمی شود. بررسی کانال های ساختمان یک امر دشوار است و باید کل ساختمان تخریب شود بنابراین باید از ابتدای کار کانال کشی، این مورد را در نظر گرفت. برای انجام  امر عایق کاری بدون دردسر، می توان از کانال های عایق از پیش ساخته شده استفاده نمود.

قیمت کانال سازی و کانال کشی

کانال کشی دارای یک قیمت ثابت نمی باشد زیرا کانال کشی ساختمان بسته به عوامل زیادی رنج قیمت متفاوتی را در بر می گیرد. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • ضخامت ورق مورد استفاده در کانال
  • نوع اتصالاتی که ممکن است از جنس بند کشو یا فلنج باشد
  • جنس ورق و نوع گالوانیزه بودن آن
  • نوع عایق کانال
  • متراژ کانال
  • شرایط مکانی و ارتفاع نصب کانال

باتوجه به موارد گفته شده برای تعیین قیمت نیاز به بازدید حضوری از محل توسط کارشنان مجرب می باشد که بعد از بازدید قیمت دقیق محاسبه و اعلام می گردد.

سوالات متداول کانال کشی

قیمت کانال کشی بر چه اساس محاسبه می شود؟

عواملی مانند حجم کار، متراژ، نوع کاربری ساختمان، هزینه ایاب و ذهاب، تجربه و مهارت سرویس کار از جمله عواملی هستند که در تعیین قیمت کانال کشی ساختمان تاثیر دارند و باعث افزایش یا کاهش قیمت خواهند شد.

چرا کانال کشی اصولی ساختمان اهمیت دارد؟

یک کانال سازی خوب کانالی است که بدون هیچ درز و شکافی باشد. اگر کانال سازی اصولی انجام شود هوای ایجاد شده بدون هیچ نشتی وارد ساختمان شده و سیستم تهویه خوبی را ایجاد می کند.

اگر کانال سازی به درستی انجام نشود چه می شود؟

اگر این کار اصولی انجام نشود ممکن است در کارایی کانال خللی ایجاد شود و موجب از دست رفتن هوای تهویه شده شود. این کار باعث افزایش مصرف برق و آب به دلیل راندمان پایین دریچه ها و کانال ها می باشد. همچنین ایجاد هزینه های اضافی نیز یکی دیگر از ضررهای وارده می باشد.

چگونه باید کانال ساز مورد اعتماد را پیدا کنیم؟

اگر از متخصصان آنلاین انتخاب می کنید می توانید با مطالعه رزومه و تجارب کاری که در این زمینه داشته اند متخصص مورد نظر را انتخاب نمایید.

5/5 - (5 امتیاز)