سوله‌ها دارای انواع گوناگونی هستند که هر کدام برای کاربرد خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند، یکی از انواع پر کاربرد سوله، سوله تیرورقی است که با انعطاف پذیری بسیار بالایی که در طراحی و ساخت دارد، طیف وسیعی از کاربری‌ها را پوشش می‌دهد. ساخت سریع اجزای تیر ورقی در کارگاه سوله‌سازی به دقت و با سرعت بالا انجام می‌پذیرد  و پس از آن به انبار فرستاده خواهند شد.

تولید سوله تیر ورقی به طور معمول طبق برنامه‌ریزی که از پیش تعیین شده است آغاز می‌شود تا شرکت سوله‌سازی بتواند با بالاترین سرعت و کوتاه‌ترین زمان، هر گونه سفارش دریافتی را به مشتری  تحویل دهد.

مدت زمان تخمینی مطالعه: 7 دقیقه

سوله تیرورقی چیست؟

همان‌طور که از نام سوله تیرورقی مشخص است، این سازه‌ها از تیرورق‌های فولادی ساخته می‌شوند. این نوع روش ساخت سوله دارای قدمت زیادی است و امروزه با تغییراتی که در زمینه ساخت سازه‌های فلزی رخ داده است، کمتر از این روش استفاده می‌شود.

ساخت سوله‌های تیرورقی به‌ این شکل انجام می‌شود که ورق‌های سیاه فولادی را با توجه به طراحی سوله برش می‌دهند و سپس از طریق جوشکاری به هم بسط داده می‌شوند و بعد از آنکه قاب‌ها و ستون‌ها به هم جوش خوردند به محل پروژه منتقل می‌شوند و در آنجا برای وصل شدن آن‌ها یا از دستگاه CO2 استفاده می‌کنند و یا از پیچ و مهره استفاده می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه: سقف سوله و انواع پوشش آن

سوله تیرورقی چیست؟

شکل 1. سوله تیرورقی چیست؟

 

اجزای سوله تیرورقی

“سوله تیر ورقی” قطعات مختلفی دارد که با سر هم کردن آن در محل سوله آماده می‌شود. در این بخش اجزای سوله و کاربرد آن‌ها را نام می‎‌بریم.

  • استرات: برای افزایش مقاومت سوله در برابر فشار طولی
  • مهار بند:افزایش مقاومت سوله برابر فشار جانبی
  • پرلین: اتصال پوشش به سقف
  • فریم: مجموع ستون و رفتر
  • بیس پلیت: محل اتصال ستون و پایه
  • ستون:ستون‌های کناری که بار را تحمل می‌کنند
  • سینه بند: جلوگیری از پیچش بال تیر
  • رفتر: تیر افقی بالای سوله
  • وال پست: ستون‌های فرعی ابتدا و انتهای سوله
  • آبرو: به منظور انتقال آب سقف به پایین
  • باد بند: برای ایجاد استحکام بیشتر در سازه

وزن سوله تیر ورقی

سوله تیر ورقی قدیمی‌ترین روش ساخت سوله در ایران و سایر کشورها می‌باشد. سوله تیر ورقی در گذشته در همه جای دنیا به طور گسترده استفاده می‌شد زیرا تنها روش ساخت سوله بود، اما با گذشت زمان و بروز شدن صنعت و تکنولوژی، استفاده از سوله تیر ورقی منسوخ شد و به جای آن استفاده از سوله‌های سبک خرپایی جایگزین شد.

دلیل اصلی کنار گذاشته شدن این سوله‌ها این است که در آن زمان تنها روش ساخت فقط سوله‌های تیر ورقی بود. سوله‌های تیر ورقی به عنوان سوله‌های سنگین هم  شناخته می‌شوند، این نامگذاری به دلیل این است که  هر چه دهانه سوله بزرگتر می‌شد باید از ورق‌های ضخیم‌تر که دارای وزن سنگین‌تری بودند استفاده می‌شد. هر چند که بیشترین دهانه اجرایی در این سازه‌ها دهانه ۷۰ متر می‌باشد و بیشتر از آن برای اجرای سوله تیرورقی امکان‌پذیر نمی‌باشد و ساخت آن ریسک بسیار بالایی دارد و وزن‌ها در هر متر مربع بسیار بالا می‌برد. به دلیل اینکه قیمت آهن در گذشته بسیار پایین بود و هیچ روش دیگری نیز وجود نداشته است از این روش استفاده می‌شده است.

سازنده انواع سوله و سازه فلزی

وزن سوله تیر ورقی

شکل 2. وزن سوله تیر ورقی

 

حداکثر دهانه سوله تیرورقی

حداکثر دهانه سوله تیرورقی که می‌تواند بدون ستون ساخته شود تا دهانه ۶۰ متر است که در این حالت وزن سازه بسیار سنگین و قیمت آن گران می‌شود و امنیت خیلی بالایی نیز ندارد. اما سوال اینجاست که چه زمانی می‌توانیم از سوله تیر ورقی استفاده کنیم؟ می‌توان سوله با دهانه‌های کوچک را با قیمت‌های به صرفه با این روش ساخت.

پیشنهاد آریان ساز به شما این است که فقط سوله‌هایی که دارای عرض و دهانه تا ۱۹ متر هستند را با روش تیرورق بسازید و در صورتی که دهانه از ۱۹ متر بیشتر شد آن را فقط با به روش سوله سبک خرپایی پیاده سازی کنید زیرا از لحاظ اقتصادی به صرفه‌تر است.

عوامل موثر بر قیمت سوله تیر ورقی

از عوامل تاثیرگذار بر قیمت سوله تیر ورقی در وهله اول ابعادی است که مشتری برای سوله در نظر گرفته است. از مهم‌ترین المان‌هایی که بر قیمت تمام شده سوله تیرورقی تاثیر گذارند عرض دهانه، ارتفاع تاج، طول سوله و شیب سقف، می‌باشد. این نکته را باید ذکر کرد که طراحی بهینه‌ای که در این سازه  به کار رفته است باعث به حداقل ر ساندن اتلاف مواد اولیه و دور ریز فولاد می‌شود که صرفه‌جویی اقتصادی بالایی را برای کارفرما به همراه دارد.

یکی از راه‌هایی که برای بهینه‌سازی در حوزه میزان فولاد مصرفی و هزینه ساخت سوله وجود دارد، سوله دست دوم می‌باشد که با استفاده از قطعات پیش‌ساخته تیر ورقی احداث می‌گردد. ساخت خارج از نوبت قطعات سوله و انبار کردن آن‌ها با رعایت اصول استاندارد، یک نوع مدیریت هوشمندانه‌ در تولید و عملیات است که باعث می‌شود سرویس‌دهی به مشتریان در کوتاه‌ترین زمان ممکن امکان‌پذیر شود. با توجه به حجم پروژه و کاربری سوله، می‌توان تقریبا در مدت دو الی سه ماه پی تا کلید پروژه را به‌طور کامل انجام داد.

مزایای استفاده از سوله تیرورقی

استفاده از سوله تیر ورقی به عنوان سازه، می‌تواند مزیت‌های چندگانه ای را به همراه داشته باشد. برخی از این مزایا را در ادامه بررسی می‌کنیم:

  • استحکام بسیار بالا و تضمین عمر سوله تا چندین دهه
  • تکنولوژی روزآمد و مدرن در ساخت سوله
  • امکان اجرای پروژه احداث سوله با دهانه وسیع
  • صرفه‌جویی ریالی نسبت به سایر موارداز جمله سوله خرپایی
  • نصب سریع و پیاده‌سازی آسان پروژه به دلیل اتصالات پیچ و مهره‌ای
  • و …

مزایای استفاده از سوله تیرورقی

معایب سوله تیرورقی

اگر بخواهیم در حالت کلی معایب سوله تیرورقی را نام ببریم می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • دارای محدودیت در اجرای دهانه‌های بزرگ هستند.
  • از لحاظ امنیت سازه برای دهانه‌های بزرگ و بدون ستون میانی، نمی‌توان مطمئن بود.
  • قابل استفاده برای سازه‌های بسیار بزرگ نیست.
  • مصرف فولاد در آن بسیار بالا است.
  • به دلیل اینکه وزن سوله تیرورقی بالا است در مقابل آن در این سازه یک فنداسیون بزرگتر و قوی‌تر نیاز می‌باشد که این کار نیز هزینه زیادی در بر خواهد گرفت.

متشکریم که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. شرکت آریان ساز دورود در زمینه طراحی و ساخت سوله، طراحی و ساخت سیکلون، قطعات صنعتی، مخزن ، جرثقیل، تانکر آب، اسکلت فلزی و … در خدمت شما عزیزان است. ما را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

Rate this post