یکی از تجهیزات و اتصالات مورد استفاده در صنایع مختلف انواع فلنج هستند که به دلیل اینکه این اتصالات به راحتی جدا می‌شوند، محبوبیت بالایی به‌دست آورده‌اند و جز پراستفاده‌ترین قطعات قرار گرفته‌اند. برای اینکه بتوان به‌صورت درست و مناسب از فلنج در تاسیسات و صنایع مختلف استفاده کرد لازم است که با انواع مختلف آن آشنا شویم.

در این مطلب ابتدا درمورد فلنج و انواع آن صحبت می‌کنیم و در بخش های بعدی درمورد کاربردها و دیگر ویژگی‌های آن آشنا می‌شویم.

فلنج چیست

فلنج (Flange) یک قطعه یا صفحه دیسکی شکل است که سوراخ‌هایی بر روی آن وجود دارد که معمولا به صورت جفتی و به کمک پیچ و مهره یا گسکت می‌تواند دو قطعه را به یکدیگر متصل کند. فلنج‌ها یکی از پرکاربردترین اتصال دهنده‌های لوله، شیرآلات و قطعات به یکدیگر می‌باشند. از مهم‌ترین فواید این قطعه، این است که اگر دو لوله را به‌طور مستقیم به یکدیگر جوش دهید و نیاز به جدا کردن آن‌ها داشته باشید، این کار را باید توسط برشکاری انجام دهید اما اگر از فلنج استفاده کرده باشید، به راحتی با باز و بسته کردن پیچ و مهره‌ها می‌توانید این کار را انجام دهید.

فلنج چیست

انواع فلنج

فلنج‌ها دارای انواع مختلفی هستند که در این بخش تعدادی از پر کاربردترین آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

فلنج گلودار

فلنج گلودار Weld Neck Flange یکی از انواع فلنج‌ها می‌باشد‌ که یک گردنی مخروطی شکل و متصل به مرکز خود دارد.

فلنج گلودار

فلنج کور

فلنج کور Blind Flange  شبیه به دیسکی است که برای مسدود کردن مسیر عبور سیالات در انتهای مسیر خط لوله کاربرد دارد. به همین دلیل است که این قطعه برخلاف دیگر انواع فلنج‌ها، برای عبور مایعات مقطعی ندارد.

فلنج کور

فلنج ساکت ولد

بعد از قرار گرفتن لوله در داخل فلنج‌های ساکت ولد،  جهت اتصال فلنج و لوله، از بیرون جوشکاری فیلت (Fillet Weld)  می‌شود.

 

فلنج ساکت ولد

فلنج دنده‌ای (رزوه‌ای)

فلنج رزوه­‌ای (Threaded Flange)  که نام دیگر آن فلنج دنده­‌ای است، در درون خود رزوه­‌هایی دارد که باعث می‌شوند به ‌شکل پیچی به لوله مورد نظر وصل شود.

 

فلنج دنده‌ای (رزوه‌ای)

فلنج اسلیپون

این نوع از طریق جوشکاری به لوله متصل می‌گردد. جهت متصل کردن لوله و فلنج اسلیپون به این صورت است که ابتدا لوله در درون فلنج قرار داده می‌شود و سپس از داخل و خارج به روش Fillet جوشکاری می‌شود تا آب ‌بندی بهتری داشته باشند.

 

فلنج اسلیپون

فلنج رینگ جوینت

از دیگر انواع فلنج‌ها، فلنج رینگ جوینت (RTJ)  است که یک شیار بر روی بدنه خود دارد. این شیار یا فرورفتگی در سمت سطح این قطعه قرار گرفته است که باعث می‌شود این فلنج آب ‌بندی مناسبی در دما و فشار بالا داشته باشد.

کاربردهای اتصال به وسیله انواع فلنج

به علت وجود انواع مختلفی از فلنج، کاربردهای زیاد و متفاوتی نیز برای آن‌ها وجود دارد که در ادامه تعدادی از آن‌ها را بیان می‌کنیم:

  • اتصال شیرها و دیگر اقلامی که در مسیر لوله هستند و به تعمیرات احتمالی و نگهداری زیاد نیاز دارند.
  • متصل کردن لوله به تجهیزاتی مانند مخازن تحت فشار، پمپ‌ها ، کمپرسورها و … .
  • تغییر متریال در لوله.
  • اتصال به تجهیزات ابزار دقیقی که به تعمیرات احتمالی و یا کالیبراسیون نیاز دارند.
  • کلیه موارد دیگری که به جداسازی اتصالات نیاز دارند.

ویژگی‌های فلنج

برای انتخاب در بین انواع فلنج لازم است که ویژگی‎های آن را به خوبی بشناسید. در این بخش مهم‌ترین ویژگی‌های این قطعه را بررسی می‌کنیم:

اندازه

اندازه‌گیری سایز فلنج‌ها کار آسانی نیست. کاربر باید بتواند قطر خارجی، قطر داخلی، تعداد سوراخ‌ها، قطر سوراخ‌ها و قطر پیچ را بداند. یکی از مهم‌ترین اندازه‌گیری‌هایی که هنگام انتخاب اتصالات فلنجی توجه می‌شود، قطر پیچ است. این فاصله از مرکز سوراخ پیچ تا مرکز سوراخ پیچ دیگر است که باید اندازه‌‌گیری شود. سایز فلنج طبق استاندارد و براساس مواردی مانند میزان فشار انتخاب می‌شود.

ضخامت

از دیگر پارامترهای مهم به هنگام خرید فلنج توجه به ضخامت است. میزان فشاری که برای فلنج قابل تحمل است بر اساس ضخامت آن تعیین می‌شود. بنابراین هر چه فلنج ضخیم‌تر باشد می‌تواند فشار بیشتری را تحمل ‌کند.

استاندارد

در انتخاب فلنج مناسب از انواع استانداردهای مختلفی استفاده می‌شود. طبق کاربردی که فلنج دارد، استانداردهایASME ،ASTM ،ANSI ،API ،MSS ،AWWA ،DIN ، JIS و … قابل استفاده می‌باشد. اما محبوب‌ترین استانداردها ANSI (مؤسسه ملی استاندارد آمریکا)، DIN (مؤسسه استاندارد آلمان) و JIS (استاندارد بین المللی ژاپن) هستند.

کلاس فشار

کلاس فشار تعیین می‌کند که فلنج تا چه حدی بدون شکست می‌تواند دوام بیاورد و تحت این فشار کار خود را بدون آسیب دیدن ادامه دهد. هر یک از استانداردهایی که در بالا بیان کردیم چندین کلاس فشار از کم تا زیاد را ارائه می‌دهند. لازم است که کلاس فشار با کلاس لوله‌ای که در داخل سیستم به کار گرفته می‌شود یکی باشد. مثلا لوله درزدار که اغلب برای فشار پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد دارای کلاس فشار پایینی است، به همین دلیل باید فلنج انتخابی نیز کلاس فشاری پایینی داشته باشد.

متریال

انتخاب نوع متریال با توجه به محیطی که فلنج در آن استفاده می‌شود، مهم است. اتصالی که فلنج ارائه می‌دهد باید در برابر فشار، رطوبت، دمای بالا، خوردگی و … مقاومت بالایی داشته باشد. بنابراین فلنج‌ها را در انواع مواد مختلفی مانند فولاد ضد زنگ، چدن، آلومینیوم، برنج، برنز، پلاستیک (پیلی اتیلن) و … تولید می‌کنند. اما بیشترین متریالی که برای ساخت فلنج مورد استفاده قرار می‌گیرد فولاد کربن جعلی است که سطوح ماشین کاری شده دارد. نکته‌ای که در اینجا باید آن را ذکر کرد این است که برای لوله فولادی و لوله گالوانیزه نباید از فلنج پلاستیکی استفاده گردد.

تولید فلنج در آریان ساز

آریان ساز یکی از بزرگترین تامین‌کنندگان تجهیزات پایپینگ است که آمادگی خود را در زمینه انجام کلیه امور مربوطه اعم از فروش فلنج، مشاوره در زمینه انتخاب، ساخت و … به شما مشتریان عزیز اعلام می‌دارد. مشتریان گرامی برای دریافت مشاوره فنی و استعلام قیمت فروش فلنج، می‌توانند با کارشناسان ما تماس حاصل نمایند.

Rate this post